Hjem

Noen tips om valg og bruk av lavvu.

Jeg anskaffet meg vinteren 2001 en lavvu, og samlet i den anledning en del informasjon som jeg ønsker å dele med andre (se nedenfor).

Mitt valg falt på Venor enstangs-lavvu i bomull/polyester for 8 personer, et valg jeg er 100% fornøyd både når det gjelder duktype og størrelse, men også når det gjelder kvalitet og service fra leverandøren.

Fortrinnsvis brukes lavvuen til familieturer (to voksne og tre barn). 8-manns gir god boltringsplass - behagelig når man har med barn. Transporten foregår som regel med bil, sykkel m/tilhenger, kano eller slede/pulk, så de ekstra par kiloene betyr i praksis ingen ting.

To rakkaser (2-manns sovetelt som henges opp inne i lavvuen) holder insekter borte og gjør soveplassen ekstra lun under kalde forhold.

Lavvuen har også vist seg ypperlig til bruk for ekstra soveplasser på hytta.


Min Venor-lavvu ved Geiteryggen, mai 2002 (klikk for større bilde).

Har du kommentarer eller spørsmål så sende meg gjerne en mail


Produsenter: Venor                  
Moskoselkåtan
Frisport
Jutul
Fritex
Bison
Helsport
Simenstad (Tlf: 77 65 58 80)
Polarbjørn
Stoffvalg Bomull/polyester gir vesentlig mindre kondens enn nylon, og gir en triveligere og mer "ekte" lavvufølelse.
Nylon (ripstop) er noe lettere (ca 2 kg forskjell på en 8 manns enstangs lavvu fra Venor), og kondensproblemet kan løses med inntertelt (men som gir økt vekt). 90% av alle som kjøper lavvu hos Venor velger bomull/polyester.
Det finnes også lavvuer i ren bomull. Disse er flere ganger så tunge som bomull/polyester-blanding, men er noe rimeligere og er helt kondensfrie.
Hvor stor lavvu trenger jeg? Ulempen med å velge for stor lavvu er økt vekt og at den tar lenger tid å varme opp.
På den annen side føles ikke en lavvu "for stor" selv om den ikke fylles opp. Så dersom vekt og oppvarmingstid ikke er kritisk, er det bedre å velge lavvuen for stor enn for liten.
Fyring En lavvu kan enten fyres med bål eller ovn.
Ved bålfyring legges steiner evt. ferske stokker rundt, evt. kan en ramme av type Moskoselkåtens eldspis eller Jutul lavvubrenner benyttes.
Foruten vedfyring finnes det også ovner for bl.a. parafin og dieselfyring.

Tips: Er du ute etter billig vedovn (under 1000 kr), sjekk Uniformseffekter.
Tilleggsutstyr Det finnes en mengde tilleggsutstyr til lavvu - alt fra kaffeknekter, tørkestativer, teltbunner, rakkas (1-2 manns "soverom"/innertelt for bl.a. myggbeskyttelse) til stekeheller, kjelesett, vaffeljern osv. Sjekk produsentsidene som er vist over.
Vintertips Ved telting på snø er det viktig at bålet kommer høyere enn resten av "gulvet". Videre bør det graves en kuldegrop fra døråpningen og inn til bålet, samt minst en liten luftetunnel under duken i tillegg.
For å sitte godt i lavvuen kan man grave en grøft til å ha bena i rundt ildstedet (ca. 1 meter fra). Snøen som graves opp kan legges ut mot teltduken som ryggstø.
Dersom det blåser hardt kan man kutte litt ned på høyden slik at overskytende teltduk kan dekkes med snø for bedre forankring. Eventuelt kan man da også grave seg nedover i snøen inne i lavvuen for å få bedre plass.

Plugger i snø: Ved bruk av enstangs lavvu i snø kan det være vanskelig å få pluggene til å sitte. Med ca. 50-80 cm plugger eller trepinner satt godt på skrå går det som regel greit. Er snøen ekstra løs kan det være lurt å grave ned pluggene, tråkke hardt til og la dem ligge 10-20 min. før pluggene belastes.

Bål på snø: Under bålet kan det legges to lag med aviser og snø i mellom for å hindre det i å grave seg ned i snøen. Snøen mellom avisene gjør den nederste avisen våt og dermed stoppes varmgangen nedover i snøen.
Et annet triks er å legge et tett lag med kubber av fersk ved siden av hverandre og fyre opp bålet oppå disse.

Tilbake til Morten's hjemmeside

lavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvolavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvolavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvolavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvolavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvolavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvolavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvo lavvu lavvo